Inkl. moms 0

Om Kalvsved


Om oss, humle och reglementet.


Kort om oss

På gränsen mellan Östergötland och det Småländska höglandet ligger Sveriges näst minsta kommun Ydre, med ca 3800 invånare. Vid norra änden av sjön Västra Lägern ligger byn Kalvsved, där bor och verkar familjen Forsell/ Helmin. Vi är KRAV anslutna och brukar vår egen samt granngårdarnas mark, totalt ca 80 hektar.

På markerna betar våra djur, och på vallarna tar vi in ensilage och hö för att föda våra djur på vintern. På ett halv hektar odlar vi humle. Vi tillhör en utav Sveriges 10 första humleodlare sedan den sista kommersiella odlingen lades ner på 50 talet. Förutom att använda Humlens fantastiska oljor till bryggning så tillför vi det även i våra hemmagjorda tvålar, smörjor och krämer.

Humle, en superväxt utan dess like!

Den växer från 0-8 meter under sommaren, den har rotsystem som kan nå 6 meter djupt, den skapar kottar med körtlar som producerar det "gula guldet". I lupulinet, som det heter har man hittills funnit över 600 aktiva ämnen, förutom dess konserverande och smakgivande egenskaper i bryggning, så kan den här växten ge oss mer än så.

Humlens egenskaper

Låt oss rada upp vad vetenskapen har identifierat att dess oljor, förutom att krydda ölen med kan göra för nytta:

  • Konserverande (Därav dess funktion i öl, ja förutom smaken då!)
  • Antibakteriell 
  • Antiviral
  • Antifungeral (Alltså kan den dämpa och avlägsna kliet i områden drabbade av svamp, säger de)
  • Mentalt lugnande (Användes förr som medel för "hysteriska" personer)
  • Flavonidstinn (Choklad, blåbär och acai, släng er i väggen!)
  • Hormonpåverkande (Innehåller Estrogen, som påminner om Östrogen)
  • Anticancerogen (I Japan förädlas en specifik klon för just detta ändamål, går ej att köpa  den specifika sorten för oss vanliga dödliga)

Inga dåliga kvaliteér för en växt...

Vi utvinner humleoljan och tillför det i våra handgjorda, ekologiska produkter. Humlen tas upp av huden och passerar sedan  genom kroppen och lymfsystemet.


Lagar och regler

Godkända producenter?

Det finns olika regler uppsatta för  vilken målgrupp man har sina produkter för. Säljer man produkter av kosmetiskt och hygieniskt syfte för människor så går det in under det gemensamma Europeiska CPNP registret, som och övervakas av Läkemedelsverket. Regelverket att följa som producent är dyrt och avancerat, mer komplicerat än att tillverka livsmedel. personligt antagande är att kosmetikajättarna har lobbat hårt i EU korridorerna för att hålla de små producenter borta från marknaden.

"Främst för djur"

Vi tillverkar och säljer våra hudvårdande produkter med djur som målgrupp, vilka bevakas och regleras av Kemikalieinspektionn där vi är registrerade som producent och sett över att våra produkter inte utgör någon fara för användaren. Egentligen skulle vi kunna sälja våra salvor och krämer som livsmedel då de består av 100% naturliga, vegetabiliska oljor och ingredienser.

VI påstår inte att våra produkter har några läkande/helande egenskaper, för om vi skulle göra det, så är vi tvugna att läkemedelsregistrera dem. 

Vi påstår inte heller att våra produkter endast kan användas på djur. 

Miljöpåverkan

Vid val av förpackning strävar vi efter material som är återvunnet, eller kan återvinnas. Vid de fall vi använder oss av plast, som tex till cerathylsorna, så är de BPA fria.

Våra ingredienser är 100% naturliga och i huvudsak ekologiska råvaror, vi har valt bort att använda tex Palmolja, och har valt in kallpressad Svensk rapsolja i våra tvålprodukter. Vår verksamhet är KRAVmärkt, men våra produkter är inte det, pga ännu mer regel/kontrollarbete. Däremot är samtliga våra ekologiska ingredienser utskrivna i innehållsförteckningen.


Till vår hemsida kalvsved.se